× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ελλάδα των πολλών ή βουτιά στο σκοτάδι;

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ

Δημοσίευση 21/3/2019

Ελλάδα των πολλών ή βουτιά στο σκοτάδι;

Το 2015 άνοιξε ο δρόμος της μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην πατρίδα μας. Ο ελληνικός λαός ώθησε στην έξοδο τους πρωταγωνιστές του παλαιού πολιτικού καθεστώτος, που βύθισαν τη χώρα σε μια πρωτοφανή κρίση, οδηγώντας στην απώλεια του 25% του ΑΕΠ μας.

Και έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές ισχυρή εντολή, για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την καταιγίδα των Μνημονίων και της κρίσης. Στην οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Αυτή την εντολή, παρά τους επώδυνους συμβιβασμούς και τις ασφυκτικές πιέσεις της τριετίας 2015-2018, καταφέραμε τελικά να την υπηρετήσουμε.
Στις 21 Αυγούστου 2018, βγήκαμε επιτέλους από τη μνημονιακή περιπέτεια. Νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας: Διασφαλίσαμε δύσκολα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να ξαναμπεί η οικονομία σε ύφεση. Αντιθέτως, η ελληνική οικονομία καταγράφει πλέον θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (2% το 2018 και πρόβλεψη 2,2% το 2019), μετά την καταστροφή που έφεραν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων καταγράφουν το ένα χαμηλότερο ρεκόρ μετά το άλλο, επιτρέποντας στη χώρα μας να δανειστεί ξανά από τις αγορές και όχι μέσω των καταναγκαστικών δανείων της Τρόικας.

Η Ελλάδα καταγράφει επίσης ιστορικά ρεκόρ στον τουρισμό (σχεδόν 35 εκατομμύρια επισκέπτες το 2018) και στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ το 2018 ο νευραλγικός κλάδος της οικοδομής κατέγραψε άνοδο 10% σε σχέση με το 2017.

Ταυτόχρονα, όμως, καταφέραμε να δημιουργήσουμε το αναγκαίο πλαίσιο κοινωνικής προστασίας και να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γιατί ο κύριος μας στόχος είναι, να βλέπει ο λαός μας, κάθε μέρα που περνά, περισσότερα θετικά αποτελέσματα αυτής της κερδισμένης μάχης.

Πετύχαμε ρεκόρ μείωσης της ανεργίας από το 27% στο 18% μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Καταργήσαμε τον ρατσιστικό «υποκατώτατο» μισθό για νέους εργαζόμενους και κάναμε πράξη την πρώτη αύξηση (11%) του κατώτατου μισθού μετά από μια δεκαετία. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές για τη μεγάλη πλειοψηφία ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών. Μειώνουμε –από φέτος- δραστικά τον ΕΝΦΙΑ. Εφαρμόζουμε αποφασιστικές ρυθμίσεις χρεών προς το κράτος και τις τράπεζες. Επεκτείνουμε, τις προσεχείς εβδομάδες, το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Διασώσαμε τις συντάξεις, κόντρα στις προσδοκίες της αντιπολίτευσης. Εφαρμόσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και την ετήσια διανομή κοινωνικού μερίσματος. Κατοχυρώσαμε την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και όλων των ανασφάλιστων. Αυξήσαμε τις δημόσιες επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα. Προχωρήσαμε σε σημαντικές προσλήψεις γιατρών, εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων λειτουργών σε νευραλγικές υπηρεσίες.

Αλλά και στα νησιά μας: Διατηρήσαμε το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και πάλι κόντρα στις «βεβαιότητες» της αντιπολίτευσης. Θεσπίσαμε μια ιστορική μεταρρύθμιση, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που φέρνει σημαντικά οφέλη στους νησιώτες και τις επιχειρήσεις τους. Προωθήσαμε την επανέναρξη ή την έγκριση σχεδόν όλων των κομβικών έργων υποδομής. Διασφαλίσαμε και διαθέσαμε πρωτοφανείς αναπτυξιακούς πόρους στους Δήμους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που τρία νησιά της δοκιμάστηκαν από την πρωτοφανή προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Όλα αυτά κερδήθηκαν και εφαρμόστηκαν μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις και εμπόδια, εξαιτίας των οικονομικών ερειπίων που άφησαν πίσω τους οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επιμείναμε, όμως, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ακόμη.
Γιατί, για μας, αυτό σημαίνει πραγματική διέξοδος από την κρίση.

Να ξανακερδίζει χαμένα δικαιώματα ο εργαζόμενος. Να μην αναγκάζεται ο νέος να μεταναστεύσει για ένα καλύτερο μέλλον. Να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του ο ταλαιπωρημένος συνταξιούχος. Να ξανασταθεί στα πόδια του ο γονατισμένος αγρότης, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Να δικαιώνεται βήμα βήμα η κοινωνική πλειοψηφία, που σήκωσε όλο το βάρος της καταστροφικής κρίσης.

Κανείς μας δεν αρνείται, ότι τα κοινωνικά προβλήματα παραμένουν πολλά. Η ανεργία είναι ακόμα υψηλή και μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και επαγγελματιών δυσκολεύεται λόγω σημαντικών χρεών και χαμηλών εισοδημάτων.

Όμως, ο δρόμος για τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ζωής έχει ανοίξει.
Υπάρχει μια βασική διαφορά αξιών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από τη ΝΔ του Μητσοτάκη, που έχει καταντήσει να σφιχταγκαλιάζεται με τη Χρυσή Αυγή.
Οι νεοφιλελεύθεροι και οι ακροδεξιοί μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία: Θεωρούν «φυσικό φαινόμενο» τις κοινωνικές ανισότητες. Περιφρονούν και χτυπούν τους πιο αδύναμους. Στον κόσμο που ονειρεύονται, δεν «χωράνε» ούτε οι φτωχοί, ούτε οι κατατρεγμένοι, ούτε οι πολίτες με αναπηρίες, ούτε όσοι έχουν διαφορετικό θρησκευτικό ή σεξουαλικό προσανατολισμό. Στον κόσμο τους χωράνε μόνο οι λίγοι κι «εκλεκτοί», οι ολιγάρχες – χορηγοί τους,  οι φοροφυγάδες, οι ληστές του δημόσιου χρήματος. Το όραμα του «γαμπρού» νεοφιλελευθερισμού και της «νύφης» Ακροδεξιάς δεν διαφέρει σε τίποτα από το νόμο της ζούγκλας. Είναι ακριβώς αυτό, που κατέστρεψε την πατρίδα μας.
Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις, αντιθέτως, έχουμε ανθρωποκεντρική στρατηγική, που καθορίζει τις πολιτικές μας προτεραιότητες: Κανείς να μην μείνει ανυπεράσπιστος απέναντι στις δυσκολίες, που προκαλούν οι κοινωνικές ανισότητες. Και να γευτούν όλοι και όλες τους καρπούς της ανάκαμψης της χώρας. Η στρατηγική μας λέγεται «Ελλάδα των πολλών» μέσα σε μια Ευρώπη των πολλών κι όχι των λίγων.

Κι αυτή την Ελλάδα, σε πείσμα των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και των ολιγαρχών, θα συνεχίσουμε να την χτίζουμε μαζί με τους πολλούς, που έχουν αντιληφθεί, ότι, ο δρόμος που άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί σε φωτεινότερες μέρες. Δεν θα κάνουμε τη χάρη ούτε στη Δεξιά, ούτε στην Ακροδεξιά, που δηλητηριάζουν καθημερινά τις συνειδήσεις των ανθρώπων με μίσος και φρικτά ψέματα. Δεν θα τους επιτρέψουμε να ξαναγυρίσουν την Ελλάδα στις πιο σκοτεινές εποχές.

Ο Γιάννης Μπουρνούς είναι επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ