ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα ενοίκια δεν καταλαβαίνουν από κορονοϊό!
Ανεπηρέαστες οι τιμές στα ακίνητα εντός της πόλης της Μυτιλήνης
Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 12/8/2020

Μπορεί στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, ειδικά σε όσες έχουν ακαδημαϊκές υποδομές φιλοξενώντας αρκετούς φοιτητές, οι τιμές στα ενοίκια να είναι κάπως «τσιμπημένες» συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο στη Λέσβο η κατάσταση δείχνει να παραμένει στα επίπεδα του 2018 και του 2019. Ανεπηρέαστη.
Βάσει των στοιχείων του E-Real Estates, στην Αθήνα οι τιμές έχουν πάρει την… ανηφόρα, ενώ αντίστοιχα αυξητικές τάσεις υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, σταθερές ή και μειωμένες εμφανίζονται οι τιμές σε Ξάνθη, Ιωάννινα, Πύργο, Σητεία-Ιεράπετρα, Σπάρτη, Καρδίτσα, Καβάλα και Φλώρινα.
«Στη Μυτιλήνη η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη», δηλώνει στο «Ν» ο Βασίλης Νομικός, που διατηρεί μεσιτικό γραφείο εδώ και αρκετά χρόνια. «Οι τιμές είναι ίδιες με το 2019 ή με το 2018. Δεν έχει αλλάξει κάτι, τουλάχιστον την τελευταία τριετία, με εξαίρεση μόνο κάποια σπίτια που νοικιάζονται μέσω airbnb. Εκεί μπορούμε να πούμε ότι οι τιμές έχουν ανέβει λίγο, κυρίως γιατί υπάρχει ζήτηση από στελέχη της Frontex.».
Από τη στιγμή που βρισκόμαστε στην εποχή του κορονοϊού, πολλοί αναρωτιούνται αν η πανδημία Covid-19 έχει επηρεάσει ή αναμένεται να επηρεάσει την κατάσταση στο χώρο των ακινήτων. Ο κ. Νομικός ξεκαθαρίζει πως «λόγω του κορονοϊού δεν υπάρχει φέτος η αναμενόμενη ζήτηση στα ακίνητα. Αιτία αποτελούν οι περιορισμένες μετακινήσεις, επαγγελματικά. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν τέτοιες μεταθέσεις ή αποσπάσεις, αλλά πλέον εξαιτίας της πανδημίας δεν έχουν ελευθερωθεί πολλά σπίτια. Ειδικά αξιόλογα σπίτια με δύο δωμάτια και πάνω είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς. Πιο εύκολα θα βρεθεί ένα δυαράκι ή μια γκαρσονιέρα.», συμπληρώνει.
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων των Πανελληνίων Εξετάσεων και της έλευσης φοιτητών και φοιτητριών στο νησί, ο κ. Νομικός επισημαίνει ότι «ο χειμώνας που έρχεται μπροστά μας θα είναι δύσκολος», διευκρινίζοντας πως σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, φέτος θα έρθουν λογικά λιγότεροι φοιτητές στη Μυτιλήνης και οι λόγοι είναι οικονομικοί. Εξαιτίας της πανδημίας, οι οικογένειες που καλούνται να στείλουν το παιδί τους μακριά για σπουδές θα το σκεφτούν περισσότερο. Τα δεδομένα για κάθε νοικοκυριό έχουν αλλάξει πολύ. Η περίοδος της καραντίνας στοίχισε στον περισσότερο κόσμο, οι μισθοί που μπήκαν στον οικογενειακό κορβανά ήταν μικρότεροι, ενώ οι τζίροι αν κάποιοι διέθεταν μια επιχείρηση ήταν αισθητά περιορισμένοι. Πολλοί ενδεχομένως να αναζητήσουν, λοιπόν, άλλες επιλογές», καταλήγει.
Με βάση τις πληροφορίες του «Ν», σε επίπεδο τιμών στην πόλη της Μυτιλήνης, οι ιδιοκτήτες ζητούν από 210 έως 250 ευρώ για ενοικίαση ενός στούντιο, από 250 ως και 300 ευρώ για μια γκαρσονιέρα, ενώ για κάποιο δυάρι υπάρχουν περιπτώσεις που ενδεχομένως, αν πρόκειται για νεόκτιστο οίκημα, να φτάσει ως και τα 330 ανά μήνα. Υπάρχει πάντως μια σχετική διαλλακτικότητα και σε πολλές περιπτώσεις οι οριστικές συμφωνίες μεταξύ ιδιοκτητών – ενοικιαστών «κλείνουν» ως και 20 ή 30 ευρώ χαμηλότερα.