× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έξι Λέσβιοι αγωνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του `44

Ανακοίνωση του Παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά και τη θυσία των 200 αγωνιστών της αντίστασης το 1944

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/4/2024

Έξι Λέσβιοι αγωνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του `44

Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά και την επέτειο εκτέλεσης 200 αγωνιστών της αντίστασης, ανάμεσά τους και 6 αγωνιστών της Λέσβουτ, από τους Γερμανούς στο σκοπευτήριο της Καισαριανής  εξέδωσε το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Μεταξύ άλλων καλεί τα μέλη του και τους πολίτες στα Τσαμάκια την Τρίτη, στις 30 Απριλίου 2024, στην εκδήλωση του ΚΚΕ, στις 7 το απόγευμα για  τους νεκρούς της Πρωτομαγιάς του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής καθώς  και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου την Τετάρτη, 1η Μάη, στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

«Η 1η του Μάη είναι η μέρα - σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη του με το κεφάλαιο. Είναι η εμβληματική μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη ανανεώνει την απόφασή της για να συνεχίσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα ως την τελική νίκη.

Την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, όπως το βάφτισε η Ιστορία) 200 κομμουνιστές, ατρόμητοι μπροστά στη φασιστική βαρβαρότητα, αντίκρισαν το θάνατο υμνώντας την Ελλάδα και τη λευτεριά. Η Λέσβος είχε τη δική της συμμετοχή στη μεγάλη αυτή θυσία με τους Ανουσά Γιάννη, Αντωνέλη Ιγνάτη, Βασάλο Τηλέµαχο, Κακαλιό Ηλία, Πατέστο Αναστάση, Φουντή Στέφανο. Η θυσία των διακοσίων έγινε σύµβολο, έγινε σηµαία της απελευθέρωσης, έγινε τραγούδι, γιατί νίκησαν το θάνατο και πέρασαν στην αιωνιότητα… Το Σικάγο, η Θεσσαλονίκη, η Καισαριανή και τόσοι άλλοι τόποι πρωτομαγιάτικων θυσιών ενώνονται με το ίδιο κατακόκκινο νήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, χωμένη μέχρι τα μπούνια σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους μέχρι στιγμής, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, με τη γενοκτονική επίθεση του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων με τη στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Την ίδια ώρα, ο λαός μας, όπως και άλλοι λαοί, πληρώνει βαρύ τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού και την ενεργειακή φτώχεια, που έρχονται να προστεθούν στα άλλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ - μείωση μισθών και συντάξεων και υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, κατάργηση εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων κ.λπ.

Μπροστά σ’ αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, η πείρα των αγώνων διδάσκει πως, όπως και τότε, έτσι και σήμερα ο λαός και η νεολαία μας με την καθοδήγηση του τιμημένου ΚΚΕ, μπορούν να ανατρέψουν τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων και να οικοδομήσουν το δικό τους ευτυχισμένο μέλλον. Η πάλη μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν δεν εγκλωβίζεται στα εναλλακτικά σενάρια της αστικής διαχείρισης, αλλά δυναμώνει το ταξικό λαϊκό κίνημα με κατεύθυνση την ανατροπή του καπιταλισμού.

Η 1η Μάη έρχεται από το παρελθόν, αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον! Το βαρύ της φορτίο βρίσκει δικαίωση στις καθημερινές μάχες της εργατικής τάξης και του λαού για το δικό τους δίκιο, για την εξάλειψη της μισθωτής σκλαβιάς, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Καλούμε το Λεσβιακό λαό στην εκδήλωση που διοργανώνει η Τ.Ε. Λέσβου του ΚΚΕ στα Τσαμάκια την Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, στις 7 μ.μ. για να τιμήσει τους ηρωικούς νεκρούς της Πρωτομαγιάς του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ανάμεσα  στους οποίους και τους έξι Λέσβιους κομμουνιστές, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου την Τετάρτη, 1η Μάη 2024, στις 11 π.μ. στην Πλατεία Σαπφούς».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Πέντε παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΟΛΜΕ- Μέχρι το απόγευμα οι εκλογές στα Κεντρικά Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

H ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» για το Οικοτροφείο στη Μυτιλήνη και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Μέλη του οργανισμού συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη