× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου

Δημοσίευση 27/4/2024

21 Απρίλη...

21 Απρίλη 1963, ώρα 8 το πρωί. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής της Αριστεράς, ξεδιπλώνει το λάβαρο της ειρήνης και ξεκινά από τον Τύμβο του Μαραθώνα. Η περιοχή είναι γεμάτη με ασφαλίτες και χωροφύλακες '' δια την διαφύλαξην του νόμου και της τάξεως ''. Για την κυβέρνηση Καραμανλή η μαραθώνια πορεία ειρήνης είναι παράνομη και έχει απαγορευτεί ρητά...
Στη στροφή της Ραφήνας ο Λαμπράκης δέχεται το πρώτο χτύπημα. Παρακρατικοί, τραμπούκοι και ένστολοι πέφτουν επάνω του και προσπαθούν να τον τραβήξουν στο δάσος για τα '' περαιτέρω ''. Τον σώζουν συναγωνιστές και συνοδοιπόροι της ειρήνης που ακολουθούν.
Και ο Λαμπράκης συνεχίζει...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Πικέρμι, ο Λαμπράκης και οι μαραθωνοδρόμοι που τον συνοδεύουν, καταθέτουν στον τάφο των πατριωτών που εκτέλεσαν οι Γερμανοί, λίγα αγριολούλουδα που μαζεύουν από γύρω. Οι χωροφύλακες επιτίθενται στους δημοσιογράφους που καλύπτουν την πορεία και τσαλαπατούν με λύσσα τα αγριολούλουδα.
Και ο Λαμπράκης συνεχίζει...

Λίγο μετά, οι χωροφύλακες συλλαμβάνουν τους μαραθωνοδρόμους που πορεύονται μαζί του, και στο 14ο χιλιόμετρο ,30 χωροφύλακες και ασφαλίτες ορμούν επάνω του και τον απαγάγουν. Ο εισαγγελέας αποφαίνεται : '' Η πορεία ειρήνης συνιστά αδίκημα εις βαθμόν πλημμελήματος, διωκόμενο επ' αυτοφώρω ''
Ύστερα από ώρες περιπλάνησης, οι απαγωγείς του Λαμπράκη τον αφήνουν κάπου στη Νέα Ιωνία.
Και ο Λαμπράκης συνεχίζει...

Ένα μήνα αργότερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Λαμπράκης πληρώνει την '' αποκοτιά '' του να αγωνίζεται για την ειρήνη με τη ζωή του. Ασφαλίτες και παρακρατικοί τον δολοφονούν. Όμως οι Λαμπράκηδες συνεχίζουν...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

21 Απρίλη 2024, ώρα 8 το πρωί. Ένα πολύβουο πλήθος μαζεύεται σιγά - σιγά στον Τύμβο του Μαραθώνα. Ξεδιπλώνουν πανό, λάβαρα και σημαίες. Είναι νέοι, νέοι όλων των ηλικιών. Πρόσωπα γελαστά, χαρούμενα, αποφασισμένα.
61 χρόνια, ύστερα από τη πρώτη απαγορευμένη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, ξεκινά η 41η. Στη κεφαλή της πορείας βρίσκονται ο Αντρέας Μαμωνάς, σύντροφος και συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Λαμπράκη στην πρώτη, την απαγορευμένη πορεία, και δυο άλλοι Λαμπράκηδες, οι πατέρας και γιος Γρηγόρης και Γιώργος Λαμπράκης, αλλά και εγγονός και δισέγγονος του πρώτου Λαμπράκη, του δολοφονημένου.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα μετά την εκκίνηση, μια σύντομη στάση για κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Γρ, Λαμπράκη από τους δυο Λαμπράκηδες και τον Αντρέα Μαμωνά, δυο κουβέντες στον ήρωα, έτσι σαν ένα '' είμαστε εδώ και συνεχίζουμε '' και η πορεία ξεκινά.
Οι Μαραθωνοδρόμοι έχουν μπροστά τους κοντά στα 40 χιλιόμετρα, όμως η διάθεση , η αποφασιστικότητα και η αγωνιστικότητά τους μοιάζουν, λες και πάνε περίπατο.

Με βήμα γρήγορο και σταθερό καταπίνουν τα χιλιόμετρα και απ' όπου περνούν αντηχούν τα συνθήματά τους: '' Στον ιμπεριαλισμό καμμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί '', '' Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά.'', '' Λε - λε - λευτεριά, λευτεριά στη Παλαιστίνη '' και άλλα πολλά.
Η ώρα περνά αλλά και τα χιλιόμετρα λιγοστεύουν. Σε ολόκληρη τη διάρκεια της πορείας η αποδοχή και η υποδοχή από τον κόσμο είναι συγκινητική.
Συνεχή κορναρίσματα από αυτοκίνητα και μηχανάκια, και χειροκροτήματα από τον κόσμο στα πεζοδρόμια και στα μπαλκόνια σπιτιών και πολυκατοικιών.

Ο ήλιος έχει αρχίσει, πια, να γέρνει όταν , γύρω στις πεντέμισι, η πορεία φτάνει στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Υποδοχή από πλήθος κόσμου και από ανθρώπους, που για χίλιους δυο λόγους δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη πορεία από τον Μαραθώνα. Μπαίνουν κι αυτοί στη πορεία και συνεχίζουν όλοι μαζί για τον τερματισμό. Γύρω στις 7 το απόγεμα η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης φτάνει στο τέρμα της.
Χιλιάδες κόσμου έχουν στήσει μια θριαμβευτική υποδοχή στους μαραθωνοδρόμους της ειρήνης. Με το που έφτασε η πορεία στην Εθνική Άμυνα άνοιξε μια τεράστια αγκαλιά που χώρεσε όλους τους οδοιπόρους και όλοι μαζί διατράνωσαν την επιθυμία τους, την απαίτησή τους :
Με κάθε τρόπο και παντού, στέλνουμε μήνυμα αγώνα ενάντια στον πόλεμο και στην ελληνική εμπλοκή

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ