× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/4/2024

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Ν» που είχε δημοσιευτεί στις 24 Νοεμβρίου του 2022, λίγες μέρες αφότου ο εργολάβος βρήκε αφορμή την καθυστέρηση της πληρωμής του για να διαλύσει την εργολαβία, αναφερόταν ότι το κολυμβητήριο της Μυτιλήνης θα καθυστερήσει σημαντικά και δεν προβλέπεται η υλοποίησή του πριν το 2025. Κάποιοι τότε διαβάζοντας τον τίτλο μας χαρακτήρισαν υπερβολικούς και μεροληπτικούς εις βάρος της τότε δημοτικής αρχής του Στρατή Κύτελη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς σήμερα, 1,5 χρόνο μετά αποδεικνύεται στην πράξη πως όχι μόνο το ρεπορτάζ δεν ήταν υπερβολικό αλλά αντίθετα ήταν πολύ αισιόδοξο με δεδομένο ότι διανύουμε το πρώτο εξάμηνο του 2024 και το έργο του κολυμβητηρίου όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει αλλά βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από ό,τι ήταν το 2022 όταν το  εγκατέλειψε ο εργολάβος, αφού μέρος της χρηματοδότησης έχει χαθεί και δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα συμπληρωθεί ώστε να δημοπρατηθεί εκ νέου το πολύπαθο έργο.

Για τους φίλους των ιστορικών λεπτομερειών αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο της κατασκευής νέου Κολυμβητηρίου στο Θέρμα εντάχθηκε  από το 2018 στον προϋπολογισμό της Γ. Γ. Αθλητισμού, με εγκεκριμένη πίστωση 5 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από  αίτημα της Δημοτικής Αρχής του Σπύρου Γαληνού. Τότε ο αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας έτρεξε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σειρά δύσκολων αδειοδοτήσεων τις οποίες σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να εξασφαλίσει. Ακολούθησαν περιπέτειες με την Αρχιτεκτονική επιτροπή και αλλαγή της αρχικής μελέτης με πολύ κόπο και προσπάθεια των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας  και του τότε αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού.

Παρά το γεγονός ότι το έργο παραδόθηκε στην επόμενη δημοτική αρχή του Στρατή Κύτελη  με προχωρημένες τις μελέτες, εντούτοις η δημοπράτηση έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση 1,5 χρόνο μετά με την αιτιολογία ότι υπήρχαν πολλά τεχνικά ζητήματα που έπρεπε να διευθετηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εργασίες ξεκίνησαν τελικά το Δεκέμβριο του 2021, ωστόσο διήρκησαν μόλις 5 μήνες, αφού το Μάιο λόγω καθυστέρησης πληρωμής του πρώτου λογαριασμού των 170.000 ευρώ, το έργο σταμάτησε.

Η καθυστέρηση πληρωμής όπως αναφέρθηκε από τη Δημοτική Αρχή τότε, δεν οφειλόταν  σε δική της αβλεψία αλλά σε αντικειμενικό πρόβλημα που προέκυψε στην ταμειακή υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που χρηματοδοτεί το έργο, με το θάνατο ενός υπαλλήλου.

Το τραγικό αυτό, αλλά τυχαίο ωστόσο, περιστατικό καθυστέρησε σημαντικά την εκταμίευση των χρημάτων για το συγκεκριμένο έργο με αποτέλεσμα στις αρχές του φθινοπώρου ο εργολάβος να καταθέσει αίτημα διάλυσης της εργολαβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε και μόνο τότε, η Δημοτική Αρχή θορυβήθηκε και έτρεξε στο Υπουργείο, για να σώσει την κατάσταση παρακαλώντας να γίνει γρήγορα η εκταμίευση του ποσού. Ήταν όμως ήδη πολύ αργά.

Προφανώς η τεχνική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο του Κολυμβητηρίου βρήκε αφορμή και αιτία να παρατήσει το έργο το οποίο αντικειμενικά λόγω της τεράστιας αύξησης των οικοδομικών υλικών ήταν ασύμφορο να εκτελεστεί με την έκπτωση που είχε δώσει.

Το επόμενο δυσάρεστο γεγονός στο ατυχές σίριαλ του Κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης, γράφτηκε μέσα στο 2023 όταν ο Δήμος Μυτιλήνης ανακάλυψε ότι το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού δεν υπολόγιζε πλέον για το κολυμβητήριο το αρχικό ποσό των 5,5 εκατομμυρίων αλλά πολύ λιγότερα χρήματα, με βάση την έκπτωση και το καθαρό ποσό που είχε δημοπρατηθεί το έργο στον πρώτο εργολάβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαπίστωση αυτή θορύβησε ιδιαίτερα τον τότε αντιδήμαρχο Στρατή Τζιμή ο οποίος στα ταξίδια τους στην Αθήνα προσπάθησε να εξηγήσει στους αρμόδιους υπαλλήλους και πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου, ότι για να δημοπρατηθεί το έργο θα πρέπει να υπάρχει ολόκληρο το ποσό που είχε δεσμευθεί από το ΠΔΕ.

Ο καιρός πέρασε και παρά τις υποσχέσεις ο προϋπολογισμός του έργου ποτέ δεν συμπληρώθηκε. Στο πρώτο ταξίδι που έκανε στην Αθήνα με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας συναντήθηκε με τον τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Ο Υπουργός φάνηκε στην συζήτηση που έγινε να έχει άγνοια του θέματος, ωστόσο υποσχέθηκε στο Δήμαρχο ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψει η χρηματοδότηση στο αρχικό ποσό.

Έκτοτε δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο νεότερο ή κάποια εξέλιξη για το έργο του κολυμβητηρίου. Το οικόπεδο στα Θέρμα παραμένει σκαμμένο, το υπόλοιπο της χρηματοδότησης παραμένει άφαντο και οι ναυταθλητικοί και κολυμβητικοί σύλλογοι του νησιού μας παραμένουν για 14 ολόκληρα χρόνια χωρίς εγκαταστάσεις.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

SOS από τη Διεύθυνση Υγείας για την Αφρικανική σκόνη

Οδηγίες στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου για την περίπτωση μεταφοράς σκόνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Έσωσε τη ζωή 30χρονου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αρχιφύλακας εν ώρα υπηρεσίας ανέλαβε δράση το απόγευμα της Δευτέρας- Γιατί δεν υπήρχε γιατρός;
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου

Σήμερα Τετάρτη το πρωί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στους «Blue Champions» της Ευρώπης η εταιρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η SciDrones IKE αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού θαλάσσιων απορριμμάτων με την χρήση drones και τεχνητής νοημοσύνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποζημίωση 45.000 ευρώ για το κολυμβητήριο στα Θέρμα που δεν έγινε ποτέ!

Ο Δήμος Μυτιλήνης μετά τη διάλυση της εργολαβίας το Νοέμβριο του '22 με υπαιτιότητά του, θα πληρώσει αποζημίωση στην τεχνική εταιρεία που εκτελούσε το έργο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυρόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε

Με την συμμετοχή πολλών τοπικών στελεχών και μελών του κόμματος η ομιλία του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στηρίζει τον ΚΟΣΜΟ για τις ευρωεκλογές

Όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, «αυτές οι εκλογές είναι το κλειδί για μια πιο πράσινη, δικαιότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης ταξίδεψε Ισπανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και e-twinning
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου