× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θεράπευσαν φριχτούς πονόδοντους κοριτσιού στο φάσμα του αυτισμού

Βλάβες ετών αντιμετώπισαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, οδοντίατροι, αναισθησιολόγος και προσωπικό σε μια εγχείρηση πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα, δημόσια και δωρεάν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 11/3/2024

Θεράπευσαν φριχτούς πονόδοντους κοριτσιού στο φάσμα του αυτισμού

Στην κατά κύριο λόγο ΜΗ συμπεριληπτική κοινωνία που ζούμε, δηλαδή σε μια κοινωνία που δεν «χωρούν» όλα τα άτομα με ίσα δικαιώματα, όπως τα άτομα με αναπηρία ή άτομα στο φάσμα του αυτισμού, πέρα από τα θέματα προσβασιμότητας, δεν είναι καθόλου γνώριμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα ο πόνος του δοντιού που για την κοινή γνώμη είναι αφόρητος και περνά με κάποιες επισκέψεις σε οδοντίατρο, γίνεται πολλαπλάσιος στα άτομα τα οποία δεν έχουν επισκεφτεί ενδεχομένως ποτέ οδοντίατρο στη ζωή τους ή για να το κάνουν, πρέπει να πληρώσουν μια περιουσία.

Επικεντρωνόμαστε σήμερα, Δευτέρα στην περίπτωση 19χρονου κοριτσιού από τη Λέσβο που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και υπέφερε από πολλές και μεγάλες βλάβες στα δόντια της. Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τα προβλήματά της, μετακινώντας… γη και ουρανό!

Ο οδοντίατρος Στέργιος Ψηφής που έχει εμπειρία και έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια για άτομα με αναπηρίες και άτομα στο φάσμα του αυτισμού συμπληρώνει έναν χρόνο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Με τη βοήθεια και τη μετακίνηση της Διευθύντριας του Νοσοκομείου Σερρών και της Διευθύντριας Αναισθησιολόγου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, και το απαιτούμενο προσωπικό μαζί και με την προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων που εξασφάλισε η διοίκηση του Νοσοκομείου, κατόρθωσαν να θεραπεύσουν τις βλάβες του 19χρονου κοριτσιού: πέντε εξαγωγές, σφραγίσματα, καθαρισμός, κύστες και πόσα άλλα αντίκρισαν οι οδοντίατροι στο δίωρο χειρουργείο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταλαβαίνουμε έτσι πόσο υπέφερε για χρόνια η κοπέλα, ενώ από το προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρειάζεται γίνεται σαφές ότι θα έπρεπε οι δικοί της να δώσουν μια περιουσία για να μετακινηθούν στην Αθήνα, να βρουν όποτε βρουν ραντεβού στο Ασκληπιείο Βούλας (Νοσοκομείο αναφοράς) ή να δώσουν περισσότερα χρήματα ακόμα για κάποιο ιδιωτικό κέντρο!

Θυμίζουμε ότι ήταν αίτημα ετών του Συλλόγου Γονέων και Φίλων με Παιδιά με Αυτισμό, να υπάρχει οδοντίατρος σε δημόσια δομή που να μπορεί να χειρίζεται τέτοιες περιπτώσεις, και τον Φεβρουάριο του 2023 έγινε πραγματικότητα, χάρη και στο «κυνήγι» από πλευράς του διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργου Καμπούρη.

Σε αυτόν τον ένα χρόνο, ο κ. Ψηφής έχει δει δεκάδες ασθενείς στο φάσμα του αυτισμού ή ΑμεΑ που είναι κλινικά συνεργάσιμοι. Παράλληλα, για τρεις μήνες το καλοκαίρι είχε συνεργαστεί με τη Διευθυντρια του Νοσοκομείου Σερρών που βρίσκονταν στη Μυτιλήνη, και έχουν φτιάξει μια γερή ομάδα, όπου θα μπορούν να θεραπεύουν ανάλογα περιστατικά, δημόσια… και δωρεάν!  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
Ακολουθεί το δελτίο τυπου που εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την επέμβαση:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τους κατοίκους του νησιού μας  ότι μετά την συνάντηση των συλλόγων- φορέων – δομών  Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Λέσβου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με θέμα την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας οδοντιατρική κάλυψη ΑΜΕΑ , στις 7 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Γ.Ν.Μ. «Βοστάνειο», πιλοτικό Χειρουργείο Οδοντοθεραπείας ΑμεΑ υπό γενική αναισθησία σε 19 ετών ασθενή.


Το χειρουργείο στόχευε στην ολική αποκατάσταση των νόσων της στοματικής κοιλότητας σε μια συνεδρία, βάσει σχεδίου θεραπείας, που περιελάβανε εξαγωγές, εμφράξεις, θεραπεία ουλίτιδας και φθορίωση και το οποίο καταρτίστηκε σε προηγούμενο κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Το παραπάνω είναι αποτέλεσμα της  επιτυχούς ολοκλήρωσης μιας πολύμηνης προσπάθειας, που ξεκίνησε με την επικοινωνία και μια πρώτη καταγραφή των αναγκών των ατόμων και συλλόγων ΑμΕΑ της Λέσβου, συνεχίστηκε με τον εξοπλισμό της χειρουργικής αίθουσας με τροχήλατο, που εμπλούτιζε τις δυνατότητες πέραν των άλλων  και για θεραπείες οδοντικής χειρουργικής (εμφράξεων), αλλά και περιοδοντικών νόσων.


Σημαντικός σταθμός στην πορεία αυτή ήταν και η επίσκεψη – εκπαίδευση στο Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας, που θεωρείται το κέντρο αναφοράς στη χώρα σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα είδη θεραπειών και η συμμετοχή της κοινής ομάδας Οδοντιατρικού - Αναισθησιολογικού στο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής και Οδοντιατρικής Ειδικής Φροντίδας.


Η ομάδα του Οδοντιατρικού Τμήματος αποτελούνταν από την κ. Αικατερίνη Χατζηλία (Διευθύντρια), τον κ. Στέργιο Ψηφή (Επικουρικό), την κ. Αντριανή Παππά (Νοσηλεύτρια), και η ομάδα του Αναισθησιολογικού Τμήματος από την κ. Λουκία Μάκρα (Διευθύντρια) την κ. Κωνσταντίνα Σγουρού (Επιμελήτρια Α΄) και την κ. Αντωνία Γεωργακέλλη (Νοσηλεύτρια).


Στόχος αποτελεί η καθιέρωση τακτικών μηνιαίων χειρουργείων υπό γενική αναισθησία, που θα εξυπηρετεί λίστες ατόμων ΑμΕΑ άνω των 16 ετών, ώστε να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα για κάλυψη των αναγκών των ευαίσθητων αυτών συνανθρώπων μας στο Νοσοκομείο μας, χωρίς να απαιτείται μετακίνηση σε νοσοκομεία των Αθηνών.

Η προσπάθειά μας συνεχίζεται για την περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας τις οποίες οφείλουμε να παρέχουμε στους κατοίκους του νησιού μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη