× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μια «Πίτσα Μυτιληνέζα» σε λεσβιακή διάλεκτο

Κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Γεραγώτη συγγραφέα Παναγιώτη Ψαριανού. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στην κυρίαρχη και τη λεσβιακή διάλεκτο και κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 27/8/2023

Μια «Πίτσα Μυτιληνέζα» σε λεσβιακή διάλεκτο

Μία συλλογή με 23 διηγήματα γραμμένα στη Λεσβιακή διάλεκτο και εμπνευσμένα από την καθημερινότητα των χωριών του νησιού μας, με τίτλο «Πίτσα Μυτιληνέζα»  εξέδωσε ο συμπατριώτης μας με καταγωγή από τη Γέρα,  Παναγιώτης Ψαριανός ο οποίος ζει μόνιμα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Ψαριανός είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και ιδρυτής της εταιρείας ελεγκτών – συμβούλων επιχειρήσεων «Γραφείο Ψαριανού Α.Ε.» στην οποία εργάζεται έως σήμερα. Ο ίδιος έχει πλούσια δραστηριότητα με δημοσιεύσεις και άρθρα σε οικονομικά περιοδικά και εφημερίδες, ωστόσο όπως ομολογεί η μεγάλη του αγάπη είναι η ποίηση και η πεζογραφία ενώ δεν σταμάτησε ποτέ να δημοσιεύει άρθρα για τον πολιτισμό.

«Τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο  «Πίτσα Μυτιληνέζα» όπως αναφέρει ξεκίνησαν να γράφονται από τη δεκαετία του ’80 και μάλιστα τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Γέρα της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο αποφάσισα μετά από παρότρυνση αρκετών συμπατριωτών μου, να προχωρήσω στην έκδοση αυτής της δουλειάς η οποία θεωρώ ότι έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα αφού οι μικρές αυτές ιστορίες του τόπου μας είναι γραμμένες στην Λεσβιακή διάλεκτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωτότυπος ομολογουμένως τίτλος του βιβλίου του, όπως ομολογεί ο Παναγιώτης Ψαριανός προέρχεται από την ιστορία ενός Γεραγώτη ο οποίος πήγε να σπουδάσει στην Ιταλία γιατρός όμως δεν τα κατάφερε. «Παρολ’ αυτά σημειώνει, ο άνθρωπος διέπρεψε επαγγελματικά στην Αθήνα ανοίγοντας μία πιτσαρία που την ονόμασε Πίτσα Μυτιληνέζα. Από εκεί έκανε μια ολόκληρη περιουσία ωστόσο, οι γονείς του ποτέ δεν τον συγχώρησαν που δεν πήρε πτυχίο ιατρικής κι ας τα είχε καταφέρει περίφημα στη ζωή του».

Τα διηγήματα του βιβλίου είναι προϊόν μυθοπλασίας, όμως σημειώνει ο συγγραφέας, τα περισσότερα είναι εμπνευσμένα από την καθημερινότητα των χωριών του νησιού μας. Είναι μικρές ιστορίες που δείχνουν τον αγώνα, τον μόχθο, τις αγωνίες και την καθημερινή ζωή, των ανθρώπων αυτών με τα γέλια και τα κλάματα, τον πόνο και τα γινάτια τους.

Η «Πίτσα Μυτιληνέζα» κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης σε δύο διαφορετικές γλώσσες, στη Λεσβιακή διάλεκτο και στη νεοελληνική γλώσσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση αναφέρει ο Παναγιώτης Ψαριανός είναι επειδή οι νέοι σήμερα στη Λέσβο, δεν μιλούν τη ντοπιολαλιά και κάποιοι δεν την καταλαβαίνουν κιόλας. Το δεύτερο βιβλίο λοιπόν «διηγήματα ηθογραφικά της Λέσβου» περιλαμβάνει τις ίδιες ιστορίες που είναι στο αρχικό βιβλίο, γραμμένες όμως στα ελληνικά, με αρκετές όμως Λεσβιακές λέξεις που εμπλουτίζουν το περιεχόμενό τους.

Στο  τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου ο συγγραφέας παραθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο λεξικό με λεσβιακές λέξεις, την ερμηνεία τους και την προέλευσή τους, ώστε ο αναγνώστης να γνωρίζει λίγο καλύτερα το ιδίωμα του νησιού μας.

«Η γλώσσα και η διάλεκτος, σημειώνει ο κ. Ψαριανός, είναι κομμάτι αναπόσπαστο της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορίας ενός τόπου. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και αποτυπώνει και την εξέλιξη της κοινωνίας στο πέρασμα των χρόνων. Μέσα από τις λέξεις λοιπόν της διαλέκτου και τις ιδιαίτερες έννοιές τους, ταξιδεύει κανείς στη Λέσβο των προηγούμενων αιώνων και στα κοινωνικά γεγονότα που χάραξαν την πορεία της».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Μουσικοθεατρική παράσταση στο ΦΟΜ

Το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 9 το βράδυ με την Λυδία Φωτοπούλου, τον Χρήστο Στεργιόγλου και τον Ηρακλή Πασχαλίδη
ΒΙΒΛΙΟ

«Ο Αρχάγγελος των βράχων» γεννήθηκε στη Λέσβο

Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος μίλησε για το τελευταίο του βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από τις ιστορίες και τα γεγονότα του προσφυγικού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Ανακοίνωση και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Βρανά, παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Εύα Πάλμερ Σικελιανού, Υφαίνοντας τον μύθο μιας ζωής

Παρουσίαση του βιβλίου της Αρτέμιδος Λεοντή την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Λέσβιον από τις εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση της Συνύπαρξης

Μεγάλη προσέλευση για το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών