× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λευκός χρυσός η φέτα για τυροκομεία και σούπερ μάρκετ

Μείωση της παραγωγής γάλακτος της χώρας δείχνουν τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/6/2022

Λευκός χρυσός η φέτα για τυροκομεία και σούπερ μάρκετ

Δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος στην Ελλάδα δήλωνε προ ημέρων ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Αρσένος κατά την διάρκεια της ημερίδας του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου στις 27 Μαϊού. Μάλιστα ο κ. Αρσένος ανέφερε πως είναι περιορισμένες οι ποσότητες γάλακτος που παράγονται και στις γειτονικές χώρες, γι αυτό και οι ανάγκες μας δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν από εισαγωγές. Το έλλειμμα στην παραγωγή γάλακτος το κατανοούν και οι τυροκομικές μονάδες οι οποίες φαίνονται πρόθυμες να δεχθούν μια νέα αύξηση στις τιμές του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος για την νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδο. Ήδη γίνονται συζητήσεις για τιμή παραγωγού, για το πρόβειο γάλα στα 1,50 ευρώ ανά κιλό.

Σε ερώτηση που κατέθεσε την Δευτέρα 6 Ιουνίου στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής γάλακτος στην χώρα και θεαματική αύξηση των εισαγωγών το 2021. Δηλαδή πριν οι τιμές των ζωοτροφών πάρουν φωτιά.
 
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Δευτέρα, έσπευσε να προαναγγείλει μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων. Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι κρατούν μικρό καλάθι καθώς οι προηγούμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης είχαν ελάχιστο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 
Κυοφορούνται αλλαγές

Τα επόμενα χρόνια θα δούμε να μειώνονται οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να αυξάνεται ο εκτρεφόμενος αριθμός ζώων υπογράμμισε ο καθηγητής Αρσένος κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ. Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώνεται και ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων αυξάνεται για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
 
Ταυτόχρονα ο διαρκώς εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων οδηγεί στο κλείσιμο των μικρότερων από αυτά και στην «γιγάντωση» των μεγάλων προκειμένου να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία τριετία, εδραιώνουν την παρουσία τους στην Λέσβο, νέες τυροκομικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλες περιοχές της χώρας, όμως δημιουργούν τοπικά παραρτήματα.

 Ο ανταγωνισμός παίρνει και την μορφή αλληλοκαταγγελιών μεταξύ των τυροκομικών επιχειρήσεων που οδηγούν σε επιβολή προστίμων. Κι ίσως να οδηγήσουν σε κλείσιμο κάποιων τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων. Αυτά που συμβαίνουν στην Λέσβο είναι μια μικρογραφία του ανταγωνισμού που έχει αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.


Μεγάλα κέρδη για τις τυροκομικές επιχειρήσεις
 
Η κινητήρια δύναμη για τις τυροκομικές επιχειρήσεις είναι τα πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους που έχουν εξασφαλίσει αυτή την περίοδο.

Με την μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος στα 1,20 ευρώ ανά κιλό, και του κατσικίσιου στα 0,65 ευρώ το κιλό, το κόστος της πρώτης ύλης για ένα κιλό τυρί φέτα διαμορφώνεται από 4,00 ως 4,50 ευρώ ανά κιλό.

Την ίδια στιγμή η λιανική τιμή της φέτας ξεκινάει από τα 8,50 ευρώ και φθάνει ως τα 13,00 ευρώ ανά κιλό. Δηλαδή υπάρχει ένα μεικτό περιθώριο κέρδους που ξεπερνά το 100% και διανέμεται ανάμεσα στις τυροκομικές επιχειρήσεις και τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πρώτη πτήση από Αυστρία στη Λέσβο

Μετά από πολυετή απουσία, που δεν υπήρχε σύνδεση, επέστρεψε η πτήση charter και θα πραγματοποιείται έως τις αρχές Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου η υποβολή των ενστάσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, σάκκος του μποξ για ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τα προβλήματα που προέκυψαν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024